La pregunta va quedar contestada el passat 11 de desembre al Palau Robert de Barcelona, en el marc de la presentacio del Pla Esprint d’Start Up Catalonia.

Cinc cracs amb una trajectòria impressionant vinculada a les start-up’s van explicar des de la seva experiència algunes de les claus que defineixen que una start-up funci0ni.

Miguel Vicente, Jacob Suñol, Xavier Verdaguer, Anna Maiques i Ferran Martínez van coincidir plenament en les variables de l’èxit:

L’equip: “ha de sentir els teus colors. Ha de sentir el projecte com a seu”. L’entrega i la dedicació que requereix una start-up és tant que “si tot els que hi participen no el senten com a seu, no entenen les nits sense dormir, i l’entrega al mil per mil”. Més enllà de la formació, de les competències o de la complementarietat,l’actitud de tots els membres de l’equip és fonamental.

La generositat: en compartir idees i contactes de manera natural. Tots van coincidir en que aquesta és una assignatura encara pendent al nostre país, a diferènci de la inèrcia als països anglosaxons ens la compartició en qualsevol projecte sorgeix de manera natural.

-Visió global: des de l’inici del projecte cal “pensar en gran”. Els emprenedors constataven que des de la fase més inicial del projecte cal pensar en fer el salt a fora, si bé destacaven que per anar a buscar nous mercats, cal tenir contactes al país de destí.

La conclusió va ser que els ingredients de l’èxit d’una start-up eren: equip, passió, objectius clars, compartir i pensar en clau internacional. Deia Miguel Vicente: “Si no creus que pots ser el número 1 o el 2, oblida’t de la internacionalització”.

Sentir i veure, des de la posició privilegiada de moderar uns ponents de luxe, ens fa concloure que Catalunya és un hub internacional de talent.