El mes de setembre vam iniciar un projecte d’acompanyament a dues emprenedores de Reus i del Camp de Tarragona. El projecte s’emmarcava en el “xec innovador”, un programa d’assessorament gratuït ofert a través del projecte Start-up Rural, impulsat pel Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i amb la col·laboració de l’Associació Leader de Ponent.

Les dues emprenedores es van conèixer al programa formatiu “Desenvolupa el teu projecte de transformació agroalimentària 2020” a l’Escola de Capacitació Agrària de l’Empordà. Una era propietària i productora d’avellanes i olis a Ca Rosset. L’altra regentava l’orxateria-gelateria històrica Antonio Plá Ferrandiz a Reus.

Així que van decidir sumar esforços i explorar què passaria si elaboraven orxata d’avellana.

Quan vam rebre el projecte, tenien clar que tècnicament podien desenvolupar el producte i començaven a entreveure canals de comercialització, però no sabien com prioritzar els passos a seguir per llançar el producte.

Quan els vam demanar quines accions havien fet per identificar el mercat potencial del producte i explorar quin posicionament havia de tenir el producte, la resposta va ser que cap ni una. L’oportunitat de negoci havia sorgit de la il·lusió de les dues increïbles emprenedores, però no s’havia validat ni explorat.

Així que els vam proposar de fer un focus group amb diversos perfils de potencials consumidors que vam identificar per explorar el posicionament que havíem de treballar per garantir la viabilitat del projecte. A finals de setembre, vam realitzar un focus group que va resultar revelador.

Més enllà de recollir els patrons de percepció respecte el producte, identificar els canals de venda, les barreres d’entrada que els consumidors tenien, el preu que n’estarien disposats a pagar i els possibles usos del producte, es va validar un canvi en la categoria de producte que va obrir un ventall de possibilitats al projecte completament diferents.

Vam començar el projecte parlant d’orxata d’avellana. El vam transformar en comercialització de liquat d’avellana. El canvi de categoria va canviar com un mitjó el pla d’acció i l’abordatge del producte.

El tast a cegues al final de la dinàmic de group va rematar el projecte amb un èxit que estem completament convençuts que aquest projecte tindrà pel forat de mercat identificat, per la qualitat organolèptica del producte i, sobretot, per l’increïble tàndem que formen les dues emprenedores: absolutament complementari en competències i amb passió, respecte i estima pel que fan.