Quan em van proposar de formar part del programa pilot del xec innovador d’Start-up Rural, no sabia exactament què en sortiria de tot plegat, però estava convençuda que la suma d’ingredients no podia fallar: dones emprenedores, xarxa de territori i projectes agroalimentaris.

El xec innovador és un programa d’assessorament gratuït ofert a través del projecte Start-up Rural, impulsat pel Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i amb la col·laboració de l’Associació Leader de Ponent.

Aquest xec es presenta com una oportunitat de millora innovadora en els béns o serveis de petits productors agroalimentaris que han participat al programa formatiu “Desenvolupa el teu projecte de transformació agroalimentària 2020” a l’Escola de Capacitació Agrària de l’Empordà.

El primer projecte que vaig acompanyar va ser el d’Ecomaüs, per fer-los un pla d’acció de comunicació concret i resolutiu per llançar una nova línia de melmelades i compotes ecològiques.

Conèixer Ecomaüs va ser endinsar-se a la historia de les dones pageses d’aquest país que, generació rere generació, han fet rutllar el “negoci” de pagès, amb poca visibilitat.

Ara dues generacions Ecomaüs han posat fil a l’agulla: ja feien la producció de les melmelades i les compotes, però els faltava tenir un full de ruta per a la comercialització i la comunicació del seu projecte.

Així que les vaig acompanyar a identificar els valors diferencials dels seus productes al mercat, vam construir un relat potent que tenien en la seva historia mateixa i els vaig detallar i calendaritzar totes les accions que havien de fer en 1 any per potenciar la comercialització i unificar el seu missatge, més que potent, a tots els canals seleccionats.

La connexió amb el projecte i amb aquest equip de dones emprenedores del món rural va ser tant potent, que a la finalització de la presentació virtual del pla d’acció que els havia fet, la líder del projecte es va emocionar. Diria que de descobrir la potència d’allò que havia creat!