Avui hem deixat aparcades la feina i l’oficina durant un parell d’hores per assistir al taller ràpid sobre present i futur dels social media que impartia Dolors Reig, psicòloga social i especialista en xarxes a l’espai VIT de Vic. Han estat dues hores molt ben invertides, en què Dolors Reig ens ha fet pensar i gaudir, obrint portes a la reflexió sobre els canvis comunicatius i socials que ens està portant el món 2.0.

Més enllà del nou model de comunicació que han establert les xarxes socials, Dolors Reig argumenta amb solidesa que ens trobem davant un canvi de paradigma social. Sí, és cert que Facebook, Twitter i companyia han canviat les formes de comunicació. Però estan fent molt més: estan provocant que passem d’un sistema representatiu a un de participatiu. El dret serà 2.0 quan la política sigui 2.0. I aquesta ho acabarà sent si els ciutadans seguim opinant, denunciant, votant i participant com ho estem fent ara.

Segons Dolors Reig hi ha dues maneres d’entomar el canvi al que ens aboquen els social media i la sobrecàrrega d’informació que aquests ens poden provocar: amb tecnofòbia, tancant-nos en banda davant allò nou i criticant, o bé amb la ment oberta, traient profit dels seus avantatges.

No hi ha color: la segona és l’única opció possible. Sobretot si entenem que estem en un procés de retorn a la forma de comunicació més natural. “Els mitjans de comunicació tradicionals, els anomenats mass media, ens han desnaturalitzat, condemnant-nos a veure, llegir i escoltar aferrats al sofà i al comandament”, diu Reig.

En canvi, les xarxes ens tornen al boca orella, al “de tu a tu”, a la plaça del poble. De rebot, la intel·ligència col·lectiva acaba emergint de les xarxes i canvia coses que semblaven inalterables: limiten la manipulació i fomenten la transparència (sabríem res del cas del rei i l’elefant si no fos pels social media?) i ens retornen a les economies tradicionals (pensem, només, en les xarxes de recomanacions o en els emergents espais de compra de segona mà o d’intercanvis).

El taller d’avui se’ns ha fet curt. Ens hem quedat amb ganes d’escoltar, preguntar i pensar molt més. Però també ens quedem amb el que hem après i amb aquest nou concepte: “El món 2.0 no és ni software ni hardware. És mindware. És una actitud”

Foto: VIT