Aquest dilluns 10 de febrer ens hem submergit en un entorn que ens agrada, que ens apassiona: l’emprenedoria. S’ha presentat la xarxa Catalunya Emprèn, formada per 89 entitats públiques i privades del país i més de 100 entitats participants que donen suport integral a les persones emprenedores perquè puguin crear, consolidar i fer créixer la seva empresa.

A l’acte, que ha tingut lloc a la Casa del Mar de Barcelona i del qual hem assumit la presentació i la moderació de la taula rodona posterior, més de dues-centes persones han seguit tant les intervencions de l’administració (conseller d’empresa i ocupació, directora de Catalunya Emprèn i director general d’economia social i cooperativa), com les explicacions de l’experiència de 4 emprenedors catalans.

Amb models de negoci i perfils absolutament diferents, el diàleg enre els fundadors de Biotactex, l’Estoc cooperativa, Cubikayak i Deporvillage ha permès extreure punts en comú respecte l’emprenedoria catalana vista en primera persona.

Ha quedat absolutament clar que l’emprenedoria no és possible sense una actitud disposada a l’optimisme, basada en una bona gestió emocional, en l’assumpció del risc i dels errors, en la compartició de coneixement i en la passió per un repte que, només a través d’una bona gestió i acompanyament, passa de somni a projecte empresarial.

 

Els emprenedors han concretat com a encerts: no fer el camí sol i buscar complicitats (partners, xarxa de suport…), evolucionar la idea inicial sense perdre l’objectiu, compartir el projecte sense tenir por de compartir les idees i tenir una metodologia de treball i aplicar-la amb constància.

Els ha costat explicar errors perquè diuen que de tots els errors n’han après i els ha aportat un punt de millora al projecte, però potser es quedaven en el risc que suposa l’elecció dels partners al projecte.

 

Han destacat com a dificultats l’accés al finançament i als avals, que el nivell d’exigència i la passió d’un emprenedor no rep la mateixa resposta per part de les empreses consolidades, que el teixit empresarial català a vegades no dóna un resposta prou competitiva i han de sortir a fora i que troben difícil localitzar proveïdors catalans per tirar endavant el seu projecte.

Per això, han demanat que es faciliti l’accés als avals i que es creïn eines que facilitin el creuament de les demandes dels emprenedors amb l’oferta de proveïdors catalans.

Ens quedem amb la frase d’un dels emprenedors: “malgrat que ser emprenedor m’ha portat a no dormir algunes nits, ho tornaria a fer i no ho canviaria per res”.

Completament d’acord! Emprendre és somiar, encara que ho hàgim de fer desperts perquè no podem clucar els ulls més d’una nit!