Les imatges en topless d’actrius, models, cantants, presentadores de televisió i d’altres personatges públics són tot un clàssic de la premsa arreu del món. Els pits femenins són un autèntic reclam d’un ventall molt variat de publicacions, que sempre fan més calaix si es tracta d’una davantera exclusiva, poc fotografiada i amb un plus d’atractiu, com els d’una futura reina. I és que no tots els pits valen el mateix.
Aquesta setmana en tenim un exemple amb els de la duquesa de Cambridge, Kate Middleton. Fa uns dies Closer publicava les primeres fotografies de Middleton fent topless durant les seves darreres vacances a la Provença, malgrat el descontentament de la Casa Reial anglesa. Les xarxes socials són imparables, i d’altres mitjans com la revista italiana Chi també han tirat pel dret, de manera que res pot fer que al segle XXI aquestes imatges segueixin corrent com la pólvora. Ni tan sols el fet que la premsa anglesa s’hagi alineat amb la casa reial i es mantingui muda o, com The Sun, prengui partit dient a crits que l’autor de les fotos hauria d’anar de dret a la presó.
De moment Closer ha hagut d’entregar tot el material fotogràfic a la justícia francesa, amb multes de 10.000 euros per cada 24 hores de retard. A més, té prohibit cedir, usar o publicar de nou aquestes o altres imatges similars i ha de retirar els exemplars que queden al quiosc. Els advocats dels futurs reis d’Anglaterra han propiciat que s’obri una investigació que determinarà quines altres acusacions es fan (atemptat a la vida privada, danys i perjudicis?) i a qui (a la revista, al paparazzi que hores d’ara ja deu ser ric?). I per si fos poc, el fins ara director del The Irish Daily Star ha hagut de dimitir per haver replicat les imatges al seu diari.
Però independentment de qui guanyi aquesta batalla judicial, hi ha algunes reflexions a tenir en compte a l’hora d’analitzar aquesta polèmica. Ningú que no fa topless surt a la portada d’una revista fent-ne. És a dir… les persones públiques es poden comportar com persones anònimes i pretendre evitar situacions com aquesta? On acaba i on comença el seu dret a la intimitat i on comença i acaba la llibertat d’expressió? S’hagués aixecat aquesta polseguera si es tractés del topless de la germana petita de Kate, Pippa? En aquest cas, la publicació hauria hagut d’entregar el material fotogràfic a la justícia? Ha estat diferent el tracte d’aquests pits perquè són els de la futura reina d’Anglaterra? Sigui com sigui, potser nomes caldria que reflexionéssim una mica i ens preguntéssim per què una pràctica habitual com prendre el sol en topless es pot convertir en un escàndol al segle XXI.