Ahir va ser un d’aquells dies en què les xarxes socials van tornar a treure fum per convertir un tema que fa un temps hauria passat més aviat desapercebut (i com a molt s’hauria comentat a les sobretaules) en un escàndol en majúscules. L’a vegades temut i l’a vegades somiat trending topic va ser acaparat, durant unes quantes hores, per #Loewe. La coneguda marca de moda de luxe estrenava anunci televisiu per a la campanya de primavera, i tant la imatge com el missatge que ha transmès han generat una allau de comentaris, la majoria negatius.

Els joves de classe més que acomodada que apareixen a l’anunci, deixant anar comentaris bastant buits de significat i balancejant amunt i avall bosses de mà amb el segell de Loewe han estat el blanc de tota mena de burles a les xarxes socials. Unes burles que continuen plovent per totes bandes i que per bé o per mal ja han afectat la reputació d’aquesta marca històrica. I que deixen tot de preguntes a l’aire, que el temps resoldrà o deixarà obertes perquè cadascú prengui el seu partit.

Primer de tot, l’anunci de la Oro Collection 2012 de Loewe amaga rere seu una campanya de màrqueting orquestrada amb l’objectiu de remoure les xarxes socials i generar viralitat a còpia de gent indignada? O ha nascut com una campanya més que simplement no ha estat encertada? Només els autors de l’anunci podrien respondre amb garanties aquesta pregunta, que ens en planteja directament una altra: com ha afectat tot l’enrenou a l’entorn de l’anunci a la reputació de la marca?

Potser sí que les crítiques han estat dures i abundants, però aquestes no procedeixen del target de Loewe. Potser sí que a l’entorn de la marca algú es pot haver sentit molest i és més que provable que la intenció de la marca de rejovenir l’edat del seu públic no s’hagi aconseguit. Però ens hem de plantejar si, a llarg termini, l’anunci quedarà com una simple anècdota de les xarxes o un error garrafal i un contratemps  per a la marca. El temps ho dirà.