Els últims dies les xarxes socials han estat l’escenari d’una gran mentida que ha posat de manifest el mal que poden fer aquestes eines si se’n fa una mala gestió, sigui voluntàriament o per error. Un bloc, suposadament oficial, de Casa Tarradellas, anunciava amb bombo i plateret que en breu llançaria al mercat un paté en homenatge a Eric Abidal, el jugador del Barça que pateix càncer de fetge. El bloc explicava amb detall com seria aquest nou producte, “amb fetge d’ànec i un suau toc especiat, en honor a l’estil del joc d’Abidal”, i afegia que els beneficis de les vendes es destinaran a la lluita contra el càncer d’aquest tipus d’òrgan.
La notícia era una mentida des del començament fins al final. Un fake que va recórrer com la pólvora les xarxes, sobretot Twitter, on va arribar a ser trending topic. Molta gent va picar i va retwittejar aquesta mentida, creient que era veritat, inclosos periodistes amb renom i persones amb un nombre més que considerable de seguidors. Casa Tarradellas també va fer servir les xarxes per desmentir rotundament la notícia, i unes hores després el suposat bloc oficial quedava desactivat.
Una broma de tan mal gust com aquesta ens pot fer posar les mans al cap, però també ens pot convidar a la reflexió i a extreure’n algunes ensenyances: primer de tot, la responsabilitat amb què hem d’actuar tots aquells que som actius a les xarxes socials. És tan fàcil prémer un botó i contribuir a la viralitat d’un tema, que cal estar totalment segurs del que fem abans d’actuar.
En segon lloc, la facilitat amb què qualsevol persona amb un mínim coneixement d’Internet pot suplantar la personalitat de qualsevol altre (inclòs un imperi com Tarradellas) i fer mal a costa de llançar mentides a l’aire. Segur que molta gent no va creure el fake de bon començament, però molts altres es van endur per la indignació, van llançar dures crítiques a Casa Tarradellas. I ves a saber, potser alguns d’aquests, emparats per allò de “cuando el rio suena, agua lleva”, continuen convençuts que tot plegat va ser veritat.