Cada any esperem el dia de Sant Jordi amb ganes de passejar entre parades de llibres, ensumar roses i participar en alguna de les moltes activitats relacionades amb la cultura, la llengua catalana i la literatura que es fan a infinitat d’espais públics. Aquest any, ja fa dies que anticipem la diada a través de les xarxes socials on han sorgit un gran nombre d’iniciatives relacionades amb aquesta fita cultural.
Ens ha agradat especialment descobrir la iniciativa de Boolino, una nova xarxa social que tot just està fent els primers passos i que ha nascut a Barcelona amb l’objectiu de fomentar l’hàbit de lectura entre els infants i assessorar els pares en la recerca del llibre més adequat. Al crear el seu perfil gratuït, els usuaris defineixen les preferències i edats dels seus joves lectors per, a partir d’aquesta informació, rastrejar una base de dades en expansió que ja té més de 28.000 títols. Boolino també conté notícies i una completa agenda d’activitats, i permet als usuaris fer recomanacions, seleccionar llibres preferits i interaccionar amb la resta de la xarxa. L’única pega? Malgrat tenir llibres en castellà i en català, aquests últims encara són poc visibles, i no existeix una opció de filtre d’idioma per a la selecció dels títols.
Més enllà d’aquest projecte que tot just ha establert els seus fonaments, la xarxa està repleta de propostes originals, participatives i molt suggerents. Per exemple, el Grup 62 ha penjat a Internet El Final Perfecte un relat inacabat que busca el seu desenllaç a través de #elfinalperfecte. També al Twitter, l’empresa Moritz i Màrius Serra estan escrivint un relat coral a partir dels tweets que reben a #7deStJordiZ.
Una altra proposta ens arriba de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat, que amb el club TR3SC ha impulsat el concurs Llenguadrac, un homenatge a Avel·lí Artís Gener, Tísner, l’any del centenari del seu naixement. Es tracta de resoldre jeroglífics, lletres parladores i endevinalles a través de Facebook i Twitter. Tampoc Omnium Cultural podia ignorar el Sant Jordi més virtual: a La llança que projecta la nostra cultura demana als navegants que responguin preguntes com ara el títol que regalaran aquest any, a canvi d’optar a un lot de llibres.
Gairebé podríem celebrar el Sant Jordi parapetats rere la pantalla de l’ordinador. Nosaltres, però, ens decantem descaradament per escalfar motors a la xarxa i dedicar el dilluns a amarar-nos de diada corrent pels carrers. Això sí, equipats amb un bon Smartphone…