El núvol, un concepte que fa referència a la possibilitat de compartir els serveis tecnològics i la informació amb un proveïdor extern, sense necessitat de fer inversions costoses i confiant més que mai en la xarxa de xarxes, ha revolucionat el món de l’empresa, que mica en mica està adoptant el cloud computing com a eina de gestió.

La llista de beneficis que aporta el núvol a petites, mitjanes i grans empreses és molt llarga. Des de la reducció dels costos fins a la possibilitat de posar a la pràctica de manera ràpida i instantània noves solucions tecnològiques, passant per una més àgil compartició de la informació i dels documents. Confiar en el núvol ja no és una qüestió tecnològica: s’ha convertit en una opció que millora la productivitat i la competitivitat de les empreses, que poden adoptar noves rutines de treball i beneficiar-se del valor abstracte d’una xarxa compartida.

Xarxes com Google Apps for Bussiness o Zoho, entre moltes d’altres, fan possible el treball en línia, la fluïdesa de la informació entre els diferents membres d’una plantilla, la integració d’eines diverses, com el xat, les videoconferències, l’edició de documents, el correu electrònic, la facturació, etc.

Però acostar-se a aquestes xarxes requereix una mentalitat oberta i confiança en la seva seguretat. Malgrat que aquestes eines inclouen desenes de funcions de seguretat creades per mantenir la informació i les dades sota control, per saber amb qui i com es comparteix, encara hi ha reticències i hi ha empresaris que creuen que una empresa que treballa al núvol és més vulnerable . Unes reticències que l’efectivitat, la practicitat i els resultats del bon ús d’aquestes eines hauran d’anar deixant enrere. Perquè sempre serà cert que l’ordinador més segur és aquell que està tancat, però una informació que no queda estancada i flueix sempre serà més valuosa.