Els habitants de Corea del Sud reparteixen el seu temps en jornades laborals de fins a 12 o 14 hores diàries, de 7 del matí a 10 de la nit. No és estrany que el temps que poden invertir en anar a comprar quedi reduït a les seves poques estones d’oci, normalment el cap de setmana, i que per tant l’anar a “passar la tarda de dissabte al centre comercial” que aquí ha estat tant en boga, no tingui sentit en aquest país asiàtic.
Conscient d’aquesta mancança la cadena britànica de supermercats TESCO, molt present a Corea del Sud amb el nom de Home Plus, ha decidit donar la volta a la lluita per atreure el consumidor i incrementar les vendes. Com? Fent-se seva i portant a l’extrem la famosa expressió de “si Mahoma no va a la muntanya, la muntanya va a Mahoma”. És a dir, traient els lineals del supermercat i portant-los allà on hi ha el seu client potencial.
El lloc per fer la prova han estat les estacions de metro de Seül, i la innovació ha pres el nom de Tesco Homeplus Virtual Subway Store, és a dir, un supermercat virtual ubicat a les estacions de metro, on els compradors aprofiten les estones mortes d’espera per comprar a través de l’smartphone.
D’aquesta manera,TESCO (o Home Plus) ha transformats els tradicionals anuncis estàtics de les estacions de metro, que han passat de ser un impacte informatiu unidireccional a un espai interactiu. No només obre nous espais de comunicació amb els clients, sinó que els aporta un benefici estalviant-los temps i maldecaps i, per tant, els fidelitza.
Ara només caldrà esperar que l’experiència no es converteixi en un esport de risc, quan en hora punta els compradors/usuaris del metro intentin passar de la secció de formatges a la de begudes o perfumeria mentre el seu tren ja s’apropa a l’estació.
I encara un altre plantejament: seria extrapolable a casa nostra aquest nou model de compra i consum? Costa imaginar les parades de metro de Plaça Catalunya, passeig de Gràcia o Sants convertides en botigues virtuals i plenes de gent fent anar els telèfons un dia feiner qualsevol. Però lligat a una bona estratègia de màrketing, aquest model no només ens pot estalviar temps sinó que es pot convertir en una nova forma d’entreteniment i, sobretot, en un altre bon motiu sostenible per optar pel transport públic a les ciutats.