El conseller delegat de McDonald’s, Jim Skinner, es jubilarà aquest estiu després de 8 anys al capdavant de la marca. Va assumir el càrrec de rebot i en un moment molt complicat, en què més d’un hagués preferit mirar cap a una altra banda: la publicitat negativa ofegava la cadena de menjar ràpid, i els comentaris i continguts mostrant les nefastes conseqüències de menjar a McDonals estaven a l’ordre del dia.

Lluny d’arrugar-se davant d’aquesta situació, Skinner va agafar el brau per les banyes i ha invertit aquests 8 anys a canviar radicalment el seu posicionament. La percepció mental que el consumidor té d’una marca, sigui McDonald’s o sigui la botigueta de la cantonada, és molt difícil d’establir, gestionar i, encara més, transformar segons la nostra voluntat. Una bona estratègia de reposicionament passa per escoltar els consumidors, entendre’ls i adaptar-se a les noves demandes del mercat, si pot ser anticipant-se tant com sigui possible.

L’estratègia d’Skinner va consistir en traçar el seu “pla per a guanyar”: el vermell emblemàtic de la marca va deixar pas al verd, d’una manera tan subtil que tothom el va integrar amb naturalitat; els menús a base de big macs van diversificar-se incorporant cada vegada més amanides, fruita o cereals. Tot ha canviat a McDonald’s: la composició dels productes, la seva presentació, la decoració, el merchandising, la manera de treballar… El model de fast food d’Skinner s’ha adaptat al segle XXI i ha transformat la percepció mental de molts consumidors sense que aquests se n’hagin adonat.

La cadena de fast food segueix tenint molts detractors, però el que és una obvietat és que la caiguda de vendes, beneficis i preu d’accions de 2003 ha donat pas, l’any passat, al millor exercici de vendes de la seva història als Estats Units. I si una marca tan estigmatitzada com McDonald’s ho ha aconseguit, hem de pensar que sempre és possible. Skinner plega, però el seu I’m lovin’it es queda.

McDonalds pierde al autor de su cambio de imagen. Expansión

Privacy Preference Center

Skip to content