Des que les xarxes socials són una peça més (i sovint clau) del nostre dia, ens les hem mirat des de tots els punts de vista: com una eina per a compartir, per a generar networking, per fer i mantenir amics, per aprendre… o com un espai om es perd la intimitat, regna la xafarderia pura, s’enalteixen vanitats i s’adopten personalitats que difereixen de la realitat. Cadascú s’ho agafa com vol, i entra al joc o es queda fora.

La psicòloga social i especialista en xarxes i noves tecnologies Dolors Reig considera Internet, i especialment les xarxes socials, una eina potenciadora de la sociabilitat que ens acabarà portant a unes democràcies més participatives. Ho explicava fa uns dies al programa Singulars del Canal 33, i ho defensa constantment al seu bloc, El caparazón, un dels més consultats en l’àmbit de la innovació a la xarxa. A l’entrevista, Dolors Reig ens convida a la reflexió amb apunts com aquests:

Violació de la intimitat i xarxes. “Les dades són el petroli del futur, i un element clau per a moure el negoci a les xarxes. Hi ha vulneracions, però n’hem d’agafar la part positiva, treure’n partit i alhora adoptar comportaments responsables i ser conscients de què diem, a qui ho diem i on ho diem. Per exemple, si Google no pogués aprofitar la informació personal que extreu de nosaltres, no faria negoci, i tampoc ens podríem beneficiar dels avantatges que ens proporciona”.

Intel·ligència col·lectiva. “La xarxa ens aporta coneixement i interacció. Si som capaços de canalitzar el que sabem de forma col·lectiva podem fer grans coses, i l’estructura col·laborativa d’Internet ens ho posa en safata: a la xarxa estem tornant a col·laborar i ajudar-nos els uns als altres.

Democràcia participativa: “Ens hem acostumat a dir la nostra en tot, i ja no entenem una democràcia obsoleta que només ens demana la opinió cada 4 anys. La societat reclama una democràcia més participativa, 2.0. No sé quan arribarà però tinc clar que fins llavors la gent no deixarà de queixar-se”.

Programa  Singulars. 27 de març de 2012

Bloc El caparazón, de Dolors Reig